فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 0، پاییز 1391)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 0، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا نیکبخت، مهرداد ابراهیمی صفحات 9-28
    گزارشگری مالی با کیفیت با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکت و سرمایه گذاران و همچنین بین خود سرمایه گذاران، شکاف قیمت پیشنهادی و قیمت درخواستی را کاهش و نقدشوندگی سهام را افزایش می دهد. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر نقدشوندگی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای آزمون فرضیه های پژوهش روش آماری «داده های ترکیبی» بکار گرفته شده است. دوره زمانی مورد مطالعه برای فرضیه های اول و دوم سال های 1384 تا 1389 و برای فرضیه های سوم و چهارم سال های 1384 تا 1388 و نمونه انتخابی شامل 90 شرکت است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های این پژوهش حاکی از این است که صرف نظر از قیمت سهام، اندازه شرکت، نوسان بازده و نسبت گردش سهام، بین کیفیت گزارشگری مالی و نقدشوندگی سهام شرکت رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، نقدشوندگی سهام، عدم تقارن اطلاعاتی
  • حسین اعتمادی، مهران سلوری صفحات 29-45
    هدف این تحقیق بررسی انگیزه مدیریت از هموارساختن سود است که آیا مدیران به قصد تحریف اقدام به هموارسازی می نمایند یا به قصد انتقال اطلاعات. این کار با بررسی رابطه بین سود دوره جاری با سود و جریانات نقد دوره های آتی انجام شده است. از طرفی تحقیقات متعددی به عوامل موثر بر هموارسازی سود اشاره داشته اند که از جمله آن میتوان به اندازه شرکت و نوع صنعت اشاره کرد. لذا این پژوهش بر آنست تا اثر هموارسازی سود را با توجه به دو متغیر اندازه شرکت و نوع صنعت بر پیش بینی سود و جریانات نقد دوره های آتی بررسی کند. بدین منظور82 شرکت نمونه انتخابی از سال 78 تا 88 براساس اندازه شرکت به شرکت های بزرگ و کوچک و براساس نوع صنعت به محوری و پیرامونی تفکیک شده اند. درجه هموارسازی سود برای هر یک از شرکت های گروه های تفکیک شده از طریق همبستگی منفی بین تغییرات اقلام تعهدی اختیاری و تغییرات سود قبل از تغییرات اقلام تعهدی اختیاری بین سال های 85-1378 اندازه گیری و سپس با استفاده از مدل تاکر و زارووین ارتباط بین سودها و بازده جاری و آتی با درجات متفاوتی از هموارسازی سود برای سال های 85-1382بررسی گردید. نتایج پایانی حاصل از آزمون ها نشان می دهد که هموارسازی در گروه های مختلف تفکیک شده، بیشتر به قصد تحریف و نه به قصد انتقال اطلاعات صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، اندازه شرکت، نوع صنعت، اقلام تعهدی اختیاری
  • غلامرضا کردستانی، محدثه کشاورز هدایتی صفحات 46-64
    روند رو به کاهش توان اطلاعات حسابداری، بویژه سود حسابداری، در تبیین قیمت سهام و افزایش روز افزون محتوای اطلاعاتی سرمایه فکری از جمله مباحثی هستند که امروزه در تحقیقات متعددی به آن ها اشاره می شود. پژوهشگران علت این تغییرات را ورود به اقتصاد دانش محور، جایگزینی دانش با سرمایه های فیزیکی و مالی و افزایش نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری شرکت ها می دانند.
    سرمایه فکری تعاریف متعددی دارد، تعریفی که سرمایه فکری را تفاوت ارزش بازار وارزش دفتری شرکت می داند از مقبولیت بیش تری در میان صاحبنظران این حوزه برخوردار است. بنابراین مدلی که بتواند سرمایه فکری را از طریق تفاوت ارزش بازار و ارزش دفتری ارزیابی کند از مقبولیت و فهم بیش تری برخوردار خواهدبود. مدل سود باقیمانده در میان مدل های متعددی که برای محاسبه ارزش بازار شرکت ارائه شده یک مدل کاربردی و پذیرفته شده است که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.
    این تحقیق ضمن معرفی یک روش کمی برای سنجش سرمایه فکری، به مقایسه توان تبیین قیمت سهام توسط سرمایه فکری و سود حسابداری 115شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1380 تا 1388 می پردازد. برای آزمون فرضیه تحقیق ابتدا سرمایه فکری هرشرکت با استفاده از مدل سود باقیمانده محاسبه و سپس مدل تحقیق برآورد شده است. نتایج حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین سرمایه فکری و قیمت سهام است. این در حالی است که شواهد نشان می دهد توان سرمایه فکری در تبیین قیمت سهام کم تر از توان سود در تبیین قیمت سهام است، ولی استفاده هم زمان از سود حسابداری و سرمایه فکری به عنوان متغیرهای توضیحی، بالاترین توان تبیین را برای قیمت سهام به همراه دارد.
    کلیدواژگان: سود حسابداری، سرمایه فکری، مدل سود باقیمانده، توان تبیین قیمت سهام
  • سید احمد خلیفه سلطانی، الهه عباسی ملک آبادی صفحات 64-83
    بهترین نظام راهبری شرکتی با توجه به شرایط خاص هر کشور، سیستمی است که کارایی بالاتر در شرکت ها را به همراه داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه برخی از سازوکارهای نظام راهبری شرکتی با کارایی شرکت ها می باشد که درصد مالکیت نهادهای عمومی غیردولتی و انقلابی، درصد مالکیت دولت، دوگانگی وظیفه مدیرعامل و نسبت بدهی، به عنوان سازوکارهای راهبری مورد بررسی در152 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1385تا 1389 انتخاب شد. امتیاز کارایی شرکت ها بر اساس روش تحلیل پوششی داده ها محاسبه و از مدل رگرسیون توبیت برای آزمون فرضیه ها استفاده گردید. نتایج بیانگر آن است که بین درصد مالکیت دولت و نهادهای عمومی غیردولتی و انقلابی با کارایی شرکت ها رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بررسی رابطه غیرخطی نشان داد که افزایش مالکیت نهادهای عمومی غیردولتی و انقلابی تا آستانه 45.22 درصد کارایی شرکت ها را بهبود می بخشد و بعد از آن کاهش کارایی را به دنبال خواهد داشت. در حالی که رابطه غیرخطی بین درصد مالکیت دولت با کارایی شرکت ها تایید نشد. همچنین بین دوگانگی وظیفه مدیرعامل و نسبت بدهی با کارایی شرکت ها رابطه معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، کارایی، رگرسیون توبیت، تحلیل پوششی داده ها
  • ابراهیم عباسی، سولماز باطبی، سید زهرا حسینی صفحات 85-97
    در این پژوهش به بررسی تاثیر تغییر حد نوسان قیمت سهام بر روی متغیرهای نقدشوندگی در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. از معیارهای نقدشوندگی 3 معیار تعداد دفعات معاملات، حجم معاملات و ارزش ریالی معاملات را در 3 فرضیه مجزا با استفاده از آزمون تخمین حداقل مربعات (OLS) و آزمون t استیودنت با استفاده از نرم افزار مورد سنجش قرار داده شد. معنی دار بودن ضرایب مدل، با استفاده از P-Value محاسبه و در سطح معنی داری 5 درصد بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل گروه شرکت های برتر و سایر شرکت های پذیرفته شده در بورس (غیربرتر) می باشد و پژوهش به دو دوره زمانی (دوره حد نوسان 5/3 درصد، دوره حد نوسان 4درصد) از تاریخ 6/9/1388 لغایت 7/11/1389 تقسیم بندی گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تغییر حد نوسان قیمت سهام بر شاخص نقدشوندگی برای شرکت های برتر موثر نمی باشد و تغییر حد نوسان قیمت سهام بر شاخص نقدشوندگی برای سایر شرکتهای بورس نیز موثر نمی باشد، به عبارتی نتایج پژوهش حاکی از آن است که افزایش یک درصدی حد نوسان قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر بسزایی بر متغیرهای نداشت.
    کلیدواژگان: حد نوسان قیمت، حجم معاملات، تعداد دفعات معاملات، ارزش ریالی معاملات، نقدشوندگی
  • فرزین رضایی، محمد تیموری صفحات 98-115
    یکی از مشکلات نمایندگی، سرمایه گذاری جریان های نقدی آزاد در پروژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی است که منتهی به زیان برای سرمایه گذاران می گردد. اعتباردهندگان نیز از جهت تامین اعتبار آن پروژه ها، بدلیل وجود عدم تقارن اطلاعاتی و سوءاستفاده احتمالی مدیران از آن اطلاعات محرمانه، از سرمایه گذاری جریان های نقدی آزاد در پرو ژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی نگرانی دارند. حال آنکه جریان های نقدی آزاد می تواند به عنوان معیاری برای ارزیابی توان بازپرداخت بدهی ها باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین ریسک جریان های نقدی آزاد با متغیرهای حاکمیت شرکتی و میزان بدهی است. لذا نمونه ای متشکل از 120 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1381 لغایت 1389 با استفاده از روش غربالگری، انتخاب و برای آزمون فرضیات و تحلیل نتایج از روش حداقل مربعات سه مرحله ای استفاده شد. نتایج حاکی است که بین متغیرهای حاکمیت شرکتی (تمرکز مالکیت، مالکیت نهادی) با ریسک جریان نقدی آزاد رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین بین اهرم مالی با دارایی های ثابت مشهود، اندازه شرکت، فرصتهای رشد، رابطه مثبت و معنی دار و بین اهرم و مالیات بر درآمد رابطه منفی و معناداری و بین استقلال اعضای هیئت مدیره و بدهی با ریسک جریان نقدی آزاد رابطه منفی و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک جریان نقدی آزاد، سیاست بدهی، حاکمیت شرکتی، مسئله نمایندگی
  • سید علیرضا موسوی، علی جمشیدی، کیهان رحمانی صفحات 116-132
    سود واحد تجاری یکی از اقلام صورت های مالی است که از اهمیت خاصی برای کلیه سرمایه گذاران برخوردار است به طوری که سرمایه گذاران در تصمیمات سرمایه گذاری، سود هموار و کم نوسان را ترجیح می دهند، از این رو مدیران تلاش می نمایند که سود و نرخ رشد آن را هموار کنند. بنابراین مدیران به قصد انتقال و گزارش اطلاعات محرمانه خود درباره سودهای آتی اقدام به هموارسازی سود می نمایند. مساله اصلی این پژوهش، تعیین این موضوع می باشد که آیا بین هموارسازی سود و سودآوری آتیرابطه معناداری وجود دارد و هموارسازی سود دارای محتوای اطلاعاتی می باشد؟ برای این منظور داده های مورد نیاز این پژوهش از 40 شرکت فعال در صنایع فلزات اساسی و کانی، عضو بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1383-1389 با استفاده از نرم افزار ره آورد نوین و سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری گردیده است. روش پژوهش، توصیفی همبستگی با ماهیت کاربردی می باشد و برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسن و مدل رگرسیون چندگانه استفاده کرده ایم. پژوهش حاضر شامل چهار فرضیه می باشد که نتایج حاصل نشان می دهد که در سطح اطمینان 95 درصد، هموارسازی سود، سودآوری جاری و سودآوری گذشته با سودآوری آتی رابطه معناداری از نوع مثبت وجود دارند. همچنین هموارسازی سود زمانی که سودآوری جاری و سودآوری گذشته سودآوری آتی را پیش بینی می کند، بر محتوای اطلاعاتی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، سودآوری، محتوای اطلاعات
|
  • Pages 9-28
    According to the information economics، financial reporting reduces information asymmetry between firm and its investors and between investors themselves. Therefore، the purpose of this study is to investigate the impact of financial reporting quality on stock market liquidity of listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE). To achieve this aim، financial reporting quality was measured by estimating Kothari et all (2006) and McNichols (2002) accruals models. Furthermore، stock market liquidity was estimated by using Amivest liquidity ratio and Amihud illiquidity ratio. The data sample is restricted to 90 companies in the (TSE) during 1384 to 1389. In conducting this research، four main hypotheses were proposed to examine the impact of financial reporting quality on financial performance across the firms and during the designated period. Accordingly، the statistical technique known as the “Panel Data” was exerted to test the research hypothesis. The results of the hypotheses testing demonstrate that there is not a significant relationship between measures of financial reporting quality and stock market liquidity measures even after controlling for potential confounding effects.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Stock Market Liquidity, Panel Data, Tehran Stock Exchange
  • Pages 29-45
    The purpose of the paper is to investigate the managers’ motivation for income smoothing whether managers smooth to distort or information transferring. The task is done by investigating the association between current earnings on future earnings and cash flows. On the other hand، many papers illustrate effective factors on income smoothing such as Firm size and Industry type. So the aim of the paper is to investigate the Income Smoothing effect on future earnings and cash flows forecasting according to two variable; Industry type and Firm size. So، the 82 sample firms are divided into large and small firms according to firm size variable and are divided into Axial and Peripheral firms according to Industry type. Income smoothing was measured as the negative correlation of changes in discretionary accruals with its changes in pre-discretionary accruals from 1378-85 for separated firms and then was investigated the association between current and future earnings and Returns with different Income smoothing from 1382-85 by Tucker and Zarowin model. The examinations results show that income smoothing in separate groups accomplish for distortion and no for information transferring.
    Keywords: Income Smoothing, Industry Type, Firm Size, Discretionary Accruals
  • Pages 46-64
    Declining trade of power accounting information، particularly earning، in explain stock price and increasing trade of the intellectual capital contained are the topics that in several research referred to. Researchers expressed the cause of these changes is entry to knowledge-based economy، replacement knowledge with physical and financial capital and increase mark to book value ratio. Intellectual capital has much definition. The definition that expressed intellectual capital is difference between market value and book value has more acceptability among experts. Thus، a model can assessment Intellectual capital through difference between market value and book value will have more acceptability. Among the several models that for valuation of market value exist، the residual income model is a applied and accepted model that use in paper. This paper، introduction a quantitative method to measure intellectual capital، compare explanatory power the stock price by intellectual capital and earnings for companies listed in Tehran stock exchange between the years 1380-1388 among the 115 firms. First for testing the hypothesis، calculation the value of each corporate intellectual capital by Residual income model. The result reveal that the relationship of intellectual capital and stock price is positive، and the explanatory power of intellectual capital is lower to that of earnings. But The combined use of earning and intellectual capital have most explanatory power for stock price.
    Keywords: earnings, intellectual capital, Residual income model, explanatory power of stock price
  • Pages 64-83
    The best corporate governance with regard to the specific circumstances of each country، is a system that has higher performance in companies. The purpose of this study is that investigating “the relationship between corporate governance mechanisms and corporate performance” that Percentage of ownership of the non- governmental public institutes and revolutionary institutes، percentage of government ownership، CEO duality and debt were selected as the Corporate Governance mechanisms in the152 firms listed in Tehran stock exchange from 1385-1389. Firms efficiency scores using Data Envelopment Analysis (DEA) was calculated and Tobit regression model was used to test the hypotheses. The results show that there is a significant positive relationship between the percentage of government ownership and percentage of ownership of the non-governmental public institutesand revolutionary institutes with firm performance. Investigating the nonlinear relationship between the percentage of ownership the non-governmental public institutes and revolutionary institutes with performance showed that increasing the percentage of ownership of the non-governmental public institutesand revolutionary institutes، up to the ownership threshold of 45. 22%، leads to improved corporate performance and thereafter it will lead to decreased performance. While، no significant nonlinear relationship was observed between the percentage of government ownership with corporate performance. Also، there was no significant relationship between CEO duality and debt with firm performance.
    Keywords: Corporate Governance, Efficiency, Tobitregressio Data Envelopment Analysis
  • Pages 85-97
    This study examines the effects of changes in stock price limit of 3 percent to 4 percent of the shares on the stock liquidity criteria have been studied in the Tehran Stock Exchange. Have been tested three liquidity criteria: the number of trades، trading volume and value of the Rial trading at three separate hypotheses by using ordinary least squares estimation (OLS) and t student -test. Significant model coefficients are calculated by using the P-Value in a significance level of 0. 05. The population of this study includes top companies and non-top companies and study is divided in two time periods (period 3. 5% limit، limit of 4%) from 1388/09/06 till 1389/11/07. The results show that the change in stock price limit on stock liquidity criteria is not effective for top companies and change the stock price limit on liquidity indexes for non-top companies in Tehran stock exchange is not effective. In other words، the results indicate that one percent stock price limit increasing in Tehran Stock Exchange has not a significant impact on market variables.
    Keywords: Price limit, Volume of transactions, Number of transactions, Transaction value, Liquidity
  • Pages 98-115
    One of the agency problems، investment of free cash flows in projects with negative net present value which is leading to losses to investors. Creditors that funding for the project، are concerns from investing free cash flows in projects with a negative net present value due to information asymmetry and the managers possible misuse of confidential information. Whereas free cash flows can also be evaluated as a measure of the solvency. The main objective of this study is investigation of the relationship between free cash flows risk with debt and corporate governance variables. Then 120 listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE) in the period 1381 to 1389 using screening method were selected and using three-stage least squares method for examining hypothesis. The results show that there is no significant relationship between corporate governance variables (ownership concentration، institutional ownership) and risk of free cash flow. Also، there is a significant positive relationship between financial leverage and tangible fixed assets، firm size، and growth opportunities; there is a significant negative relationship between leverage and tax revenue; and there is a significant negative relationship between board of directors independence and debt and risk of free cash flow.
  • Pages 116-132
    Business unit profit is one of the financial statements items، which is important for all investors so that investors'' in investments decisions prefer smooth earn and reduced volatility. Hence، managers are trying to smooth earnings and growth rate. So the managers tend to Income Smoothing in order to convey and report the secret information about future profits. The fundamental question of this research is if there is significant relationship between Income Smoothing and future profitability? Several statistical tools have been used in this research. Firstly، descriptive analysis has been used in order to describe the data of the research. Next، simple and multi regression were used for testing the study hypotheses. Lastly، (Adjusted-R2) was used to indicate the incremental information content for the study variables. First، the descriptive statistical tools for the main variables are shown; then the main statistical problems in these regression models are discussed; and lastly the regression models statistical results are provided. The statistical technique used for examining the assumption is Pearson coefficient of correlation and variable Regression model. In the research there are 4 assumptions. Percent results show that there is a positive significant relationship between Income Smoothing and future profitability in 95% confidence level. Current profitability predicts future profitability. Income Smoothing has incremental information relative to current profitability when predicting future profitability. Past profitability provides incremental information relative to current profitability when predicting the future profitability. Income Smoothing has incremental information content with respect to current and past profitability when predicting future profitability.
    Keywords: Income Smoothing, Profitability, Information Content